A következőkben, csak egy kis higiéniai útmutatást próbálok nyújtani a kedves Gazdiknak, hogy a közös együttélés egy kis odafigyeléssel, mindkét fél számára öröm legyen és ne sántikálással, fájdalmakkal, csomókkal teli rémálom. Természetesen személyesen nagyon szívesen adok hosszabban is tanácsokat a kozmetikázást, tanítást, életmódot és viszonyrendezést illetőleg. Sőt, bevallom jobban szeretem, ha megkeresnek a kérdésekkel, mert hiszem, hogy felelősen válaszolni és nem skatulyából előrántani valamiféle megoldást, csak személyes kérdez/felelek beszélgetés után lehetséges. Higiéniai/bébi kozmetika (Karom vágás, szemkörnyék és fültisztítás, bűzmirigy kezelés, talppárnák és a higiéniai testtájakon a szőr nyírása) Nagyon jó szívvel ajánlom minden kutyás/cicás társamnak e szolgáltatást, akinek hosszú szőrű kutyája/cicája van. Magában foglalja mindazt, amire sokkal gyakrabban van szüksége kedvencünknek, mint a „nagy” kozmetikai beavatkozás. Kifejezetten ajánlom még a kölyökkutyásoknak. Príma alkalom, hogy a kis kedvencünknek felvezessük a nagybetűs kozmetikázást, amit egyébként csak hat hónapos kor után javaslok. Természetesen nagyon fontos, hogy addig is szoktatni kell hosszú szőrű kedvencünket a kozmetikázás "procedúrájához". Tehát hetente 2-3 alkalommal kikefélni a bundáját, felemelni a mancsát, belenézni a fülébe, hogy ez a későbbiekben nem jelentsen számára kellemetlenséget. Karmok Kutyáknál, a karom akkor megfelelő hosszúságú, ha álló helyzetben nem ér le a földre. (cicáknál akkor, ha még nem tud sebet ejteni rajtunk, vagy a bútoron, de 1-2 havonta mindenképpen indokolt a karomvágás) Ha már leér, minden lépésnél hátrafeszíti a karomban lévő ideg és érhálózatot és ez rendkívül kellemetlen a kedvencünknek. Ami idővel csak fokozódhat, ugyanis a karom túlnövekedésével, az ideg és érhálózat is nő. Ha a karomvágást elhanyagoljuk, e folyamat egy örök fájdalmat fog okozni a kutyánknak- cicánknak. Illetve fennáll a veszélye, hogy a hosszú karmok beleakadnak valamibe és csacsi barátunk nagy ijedségében leszakítja magának.
Talpak A talppárnák közötti hosszú, befilcesedett szőrzet, a kutya minden lépését megkeseríti. A nedvesség, a szennyeződések, idővel egy kemény gombócot képeznek ott, ahol a párnáknak az lenne a szerepük, hogy felfogják a lépések által keletkezett rezgéseket. Télen a hó, garantáltan beleragad a talppárnák közötti hosszú szőrbe. Egy idő után olyan szegény kutyának ez mintha négy jégkockán járna. Fülszőr A hosszú szőrű kutyusok füléből/hallójáratából nagyon fontos eltávolítani a benőtt szőrzetet, ellenkező esetben a fül begyullad, a szőrre ragadt szennyeződéstől. Fürdetés Mielőtt a kutyánkat megfürdetjük, rendkívül fontos, hogy szőrzetét a legnagyobb alapossággal kikeféljük. Ha ezt nem tesszük, gyakorlatilag felesleges a fürdetés, mert csak nagyobb bajt okozunk a meglévőnél. A csomós szőr nem tisztul ki, de csomósabb lesz és nagyon nehezen szárad meg, ami különböző bőrirritációkat okozhat. A fürdetésnél nagyon ügyeljünk a tökéletes leöblítésre, illetve arra, hogy e közben ne menjen víz a kutyus fülébe, szemébe. Egy hónapnál gyakrabban nem javaslom a fürdetést, természetesen az extrém eseteket kivéve. ( Dögben és egyéb kellemetlenségekben hempergés)
Kedves hosszúszőrű kutya tartók! Kérem, kérem, kérem, hogy fésüljék, keféljék a kedvencük bundáját. Félre ne értsenek, ne az én kedvemért. A hosszúszőrű kutya bundája heti 2-3 alapos kikefélést igényel. Ellenkező esetben a szőr óhatatlanul becsomósodik. Először kissé, majd bőrig, aminek mind a kutya, mind a gazdi csak a kárát látja. A csomók alatt nem szellőzik a bőr, nem vesszük észre a toklászt - ami ha egyszer igazán elindul, csontig hatol - az élősködőket, különféle szennyeződéseket, melyekkel így mi is egy lakásban élünk. A befilcesedett szőr, egy eső után rosszabb esetben napokig nem tud megszáradni, aminek beláthatatlan bőrirritáció a következménye. A ritkán kibontott csomók még a legkíméletesebb kezelés mellett is fájdalmat okoznak az állatnak. Képzeljük el amikor reggel csak két összeragadt hajszálba akad bele a fésűnk… Most képzeljük el, amikor 1-2 hónap alatt a kutyus testét megannyi , ujjnyi csomó borítja és azt egyszerre kell szegényből kikefélni. Biztosíthatom Önöket, hogy nincs állat, amelyik ezt szeretné. Természetesen nagyon szívesen adok személyesen tanácsot az ápolás, vagy bármilyen inger szoktatásához.